Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Jean-Paul Close

Jean-Paul Close

• 10/2/2009 - In de file

Vandaag was het een gewone werkdag. Om 07.30 stap ik in de auto, breng de kinderen naar school en om 18.30 kom ik samen met de kinderen thuis. Niets bijzonders zou u zeggen. Maar als ik u nu zeg dat ik vandaag 240 kilometer heb afgelegd, 3 uur fysieke ontmoetingen heb gehad met zakenrelaties op twee plekken in het land en een totaal van 8 uur in de file heb gestaan? Dan is dat de gemiddelde productiviteit efficientie van onze verouderde economie. De kredietcrisis is geen bankencrisis maar een algemene crisis over een moderne, duurzame samenleving, over het efficiΓ«nt, gezond en gemotiveerd een leven te kunnen leiden.

Toen ik voor het eerst over 3x8 schreef wilde ik de drie basisverantwoordelijkheden van de ondernemer aangeven, verdeeld over een dag van 24 uur. De eerste basisverantwoordelijkheid ben jezelf, als biologische eenheid en intellectuele identiteit die het centrum is van het persoonlijke universum. Dat optimaal in stand houden is norm om de rest ook uit te kunnen blijven  voeren. De tweede basisverantwoordelijkheid is de relatie met je naasten, zijnde je betere wederhelft, de kinderen en andere dierbaren die men niet kan ontslaan en die het hele leven een relatie vormen met de eerste. De derde en laatste verantwoordelijkheid is datgene wat nodig is om de eerste twee in stand te houden. Wij noemen dat "werken" maar in tijd van oorlog heeftdetaak een hele andere invulling. En zo zit ons leven in elkaar, waarbij de drie basisverantwoordelijkheden zoveel mogelijk evenwichtig verdeeld dienen te worden over elke dag. Dat is de regel, uitzonderingen daargelaten, als dat maar uitzonderingen blijven. Wij kunnen optimaal functioneren als wij de 3x8 regel dagelijks als streven ter harte nemen: 8 uur voor onszelf, 8 uur voor onze naasten en 8 uur voor onze werkzaamheden. Als wij dat evenwicht verstoren dan verstoren wij ook de onderlinge relatie tussen de verantwoordelijkheden. Maar wat gebeurd er als ik 8 uur in de file sta? Van wie zijn die 8 uur? Is dat werk? Is dat prive?

Hoe het ook zij, we leven in een tijdperk dat snelheid de wereld heeft omgetoverd tot een postzegel. Supersonische vliegtuigen, telecommunicatie met de snelheid van het licht, auto's en treinen die tot 500 km per uur kunnen rijden, en ga zo maar door. In theorie kan ik 240 km afleggen binnen 30 minuten. Dan heb ik 7.30 uur over om andere dingen te doen. Bijvoorbeeld door ander of meer werk te verrichten, of met mijn kinderen te spelen, te sporten voor mijn gezondheid of een ziek familielid te helpen. Maar dat kan niet. Ik zit in de file. Ik mag geen televisie kijken, geen boek lezen, niet met de computer werken en zelfs niet telefoneren. Ik mag niets en zit gevangen in de belangverstrengeling van het belang van de automobiel en olieindustrie.  Mijn verloren 8 uur zijn kennelijk niets in de economie. Maar ik stond niet alleen in die file, er stonden vele duizenden medemensen om mij heen. Mijn kinderen moesten naar een oppas, niet omdat ik productiever was maar omdat ik niet efficiΓ«nt kon zijn.  Wij konden niet aan huiswerk doen omdat er snel gekookt moest worden en de kinderen naar bed, want morgen was er weer zo'n dag, en daarna weer. Wat hebben we het toch goed, zeggen dan de politici terwijl de belastingdruk stijgt!

De kredietcrisis toont ons dat dit hier niet langer kan. De grote lijnen zijn al jarenlang verstoord en het beleid is gericht op nog meer van het zelfde. Hoe lang moeten de files zijn? En hoe breed? De vraag is of dit wel economisch of moreel verantwoord is? Of dit wel economisch en maatschappelijk wel te handhaven is? Dan komen wij al snel tot de conclusie dat dit gewoon niet zo langer door kan gaan. 8 uur in de file is welvaartvernietigend. Het levert geen enkele toegevoegde waarde voor de economie noch voor mijzelf, integendeel. Dat en veel meer gaan wij oplossen. Over 5 jaar willen we GEEN file meer en meer tijd voor onszelf of ons gezin. Dat is de nieuwe economie en de basis van het project "de ideale, duurzame stad van de toekomst".

 

Geef een reactie!

• 11/2/2009 - In de file?

Geplaatst door Erno Mijland
Op Lifehacking staan nu tips om nooit meer in de file te hoeven staan:
http://lifehacking.nl/algemeen/nooit-meer-in-de-file/
Permanente Link

• 11/2/2009 - Natuurlijke beweging

Geplaatst door marktleiderschap
Soms kun je er gewoon niet onderuit maar er is een tendens om gewoon nooit meer in de file te hoeven staan. En die tendens trekken wij door want de 1000den die er stonden lezen geen blogs, passen hun leven niet aan, of werken niet voor virtuele organisaties. Ook die mensen gunnen wij een leven zonder file.
Permanente Link

Over mij

Stichting STIR(Stad van Morgen) introduceert een nieuwe maatschappelijke aanpak om complexe thema's onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid aan te pakken. De aanpak heet Sustainocratie en creert waardengedreven samenwerkingsverbanden tussen overheid, technologische innovatoren, burgerparticipatie en onderwijs/wetenschappelijke instellingen.

Links

• Home
• Bekijk mijn profiel
• Archief
Entry 21 van 75
Laatste Pagina | Volgende Pagina