Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Jean-Paul Close

Jean-Paul Close

11/3/2009 - Ik ben gek

De filosofische opvattingen die mij ertoe bewegen om de huidige economie als structureel kwetsbaar te betitelen staan haaks op de mening en het gedrag van de machthebbers. Zij weten "het" dus en ik ben gek. Dat is gelukkig niet erg. Alleen gekke mensen hebben de conservatieve natuur van de gangbare opvattingen op zijn kop kunnen zetten en de wereld nieuwe perspectieven geboden. Soms zelfs met gevaar voor eigen leven. Ooit was die wereld plat totdat het tegendeel door een gek werd bewezen. Ooit riep een gek “eureka” toen hij in bad stapte. Een ander liet zich bewust elektrocuteren door onweer. Een beetje gek zijn is net erg. Het is zelfs heel gezond tegenwoordig omdat men niet automatisch als heks op de brandstapel wordt gegooid. Het is zelfs bevredigend om eens niet de gangbare mening van al die betweters te volgen maar lekker zelf betweterig te zijn in mijn eigen wetenschap. Waarom moeten wij de gangbare mening volgen? Zouden er ooit spelletjes op een mobieltje zijn gekomen als men dat ding alleen als belapparaat bleef zien? Zou iemand ooit op het idee zijn gekomen om wielen onder een motor te plaatsen als men de kar alleen achter het paard zou willen spannen?

 

In Nederland zeggen we “Doe normaal dan doe je gek genoeg”. Dat is maaiveldcultuur op en top natuurlijk en krijgt ons nooit uit de kredietcrisis. Want normaal doen hebben we de laatste 25 jaar gedaan en heeft ons alleen maar ellende opgeleverd. Kijk hoe normaal Balkenende is of alle leden van het kabinet en de tweede kamer. Ze zijn zo normaal dat we moeite hebben om hun namen te herinneren laat staan te weten wat ze normaal doen. Zij zoeken oplossingen rond de crisis door duizenden miljarden weg te kieperen in de normaalste zaken ter wereld, dat wat ons al in de bodemloze put heeft gebracht.

 

Ik zeg, doodnormaal, dat ik met 10 miljard heel Nederland en de rest van de wereld weer uit de crisis help en ook nog eens de basis leg om er nooit meer in te komen. Ja, maar de manier waarop ik het wil doen past niet in het straatje van geldverspilling, want ik praat over de morele ontwikkeling van de maatschappij door het helemaal te innoveren en dan trap je op de tenen van oude belangen. Ik noem het transformeren. Ik praat over een investering waarvan 8 Miljard meteen weer terugkomt in de economie (via salarissen, koopkracht, winst, btw) voor herinvestering (het draaiende molentje) en dat de andere 2 miljard aan daadwerkelijke investering een meetbare besparing oplevert van 4 miljard op sociaal en milieu gebied, dat dus ook weer geïnvesteerd kan worden. Maar dat past niet in een wereld die plat is. Ik praat zelfs over het stop zetten van de hele verspilling waar men nu mee bezig is hetgeen ook weer enkele 100den miljarden oplevert. “Die is gek” zeggen de normale mensen, en ze hebben nog gelijk ook, want zij kunnen het weten.

 

Ik weet wel beter.

 

Geef een reactie!

Over mij

Stichting STIR(Stad van Morgen) introduceert een nieuwe maatschappelijke aanpak om complexe thema's onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid aan te pakken. De aanpak heet Sustainocratie en creert waardengedreven samenwerkingsverbanden tussen overheid, technologische innovatoren, burgerparticipatie en onderwijs/wetenschappelijke instellingen.

Links

Home
Bekijk mijn profiel
Archief
Entry 20 van 75
Laatste Pagina | Volgende Pagina