Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Jean-Paul Close

Jean-Paul Close

14/4/2009 - Belasting betalen als het slecht gaat

Auteur: Jean-Paul Close

 

Een van de problemen van belastingdruk is dat het moeilijk op te brengen is wanneer het slecht gaat. In een groeiscenario is belasting nooit een probleem want het wordt gewoon meegenomen in de positieve cashflow en desnoods met een lening "even geregeld". Er zijn ondernemers die er reservepotjes voor creeren om niet in de verleiding te komen om de btw, VB of andere belastingen te gebruiken om andere gaatjes te dichten. Maar lang niet iedereen heeft die discipline en zeker niet als men ziet wat er uiteindelijk met de belastingcenten gebeurd in zo'n duur "Big Brother"land als Nederland. 

 

Wanneer het ineens slecht gaat dan blijkt de belastingaanslag en druk uit de overheid vaak de grootste motivatie om een faillissement aan te vragen. Met leveranciers valt te onderhandelen en met personeel ook, maar met de belasting is het vaak een uiterst moeizaam om tot afspraken te komen. De ambtenaren hebben het wetboek onder de arm en een batterij aan deurwaarders, inspecteurs en de politie tot hun beschikking om tot dwangmaatsregelen te komen. Het lijkt echter vaak erger dan het is.

 

1. De belastingschuld is altijd met terugwerkende kracht. De aanslag gaat over een periode waarin succes is geboekt. Het is altijd goed om een reserve op te bouwen om daaruit de belasting te betalen.

 

2. Klein MKB heeft vaak niet die mogelijkheid omdat de fluctuaties in de handel zo zijn dat er de ene keer een overschot is en andere keer een groot tekort. Als men personeel heeft dan is het vaak niet anders dan dat men reserves aanspreekt om niet in de problemen te komen met het personeel. De belastingdienst kan flink dreigen maar als het personeel niet meer werkt dan is het einde helemaal in zicht.

 

3. Een ondernemer is altijd de laatste om te beuren en dat blijkt toch vaak een impuls om toch ook het eigenbelang niet uit het oog te verliezen. Als de ondernemer zijn/haar eigen thuissituaties niet meer kan bedruipen dan ontstaan er meerdere fronten. Beter een enkel probleem met de belastingdienst dan een met het personeel, thuis, de banken, enz.

 

4. De belastingdienst is de eerste schuldeiser. Als almachtige organatie, met de wet in een hand en alle informatiesystemen in de andere, kan men het leven van de ondernemer flink lastig maken. De dienst claimt als eerste het geld wegens het zogenaamde maatschappelijke belang. Over alle claims heft de belasting rente, incassokosten en boetes.

 

5. Leningen om de belasting of personeelsklappen op te vangen zijn ook kostbaar en zeker in deze tijd van crisis erg moeilijk te verkrijgen. Dan is nog maar de vraag of men ze terug kan betalen. En vergeet niet: Winst in de toekomst wordt ook weer belast. Terugbetalen en belasting is een dubbele last.

 

Wat blijft er over?

a) U kunt een onderhandeling aangaan met de belastingdienst. Het faillissement van uw bedrijf is ook maatschappelijk een kostenpost wegens de werklozen dat het oplevert, de schuldeisers die mee willen snoepen, enz. Binnen een juridische procedure is de belastingdienst net zo "redelijk" als het rechtssysteem dat toelaat.

 

b) U kunt deel uit gaan maken van de "Stad van de Toekomst" en u hard maken voor structurele innovatie. Dan maakt u aanspraak op subsidies en middelen die u misschien weer op de rit brengen en u verdedigen wegens een ander maatschappelijk belang dat de belastingdienst niet behartigd: innovatie, voorspoed en welvaart.

Geef een reactie!

Over mij

Stichting STIR(Stad van Morgen) introduceert een nieuwe maatschappelijke aanpak om complexe thema's onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid aan te pakken. De aanpak heet Sustainocratie en creert waardengedreven samenwerkingsverbanden tussen overheid, technologische innovatoren, burgerparticipatie en onderwijs/wetenschappelijke instellingen.

Links

Home
Bekijk mijn profiel
Archief
Entry 15 van 75
Laatste Pagina | Volgende Pagina