Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Jean-Paul Close

Jean-Paul Close

1/5/2009 - Nieuwe aanslag op onze welvaartmissie en cultuur

Auteur: Jean-Paul Close

 

Al enige tijd geleden ben ik begonnen met het nationale welvaartdebat "wat is nu eigenlijk echte welvaart" en heb reeds in mij recente boek "Geheimen van echte welvaart" aangetoond dat welvaart, naast materiele ontwikkelingen, ook zeer sterk moet zijn in basisbegrippen als "veiligheid", "gelijkwaardigheid", "emancipatie" en "vertrouwen".

Nederland is een land dat deze begrippen na de wereldoorlog heel lang heeft weten te waarderen en ontwikkelen. Toen wij zo'n dertig jaar geleden het Amerikaanse groeimodel overnamen zijn wij langzaam afgezonken en kunnen we nationaal niet meer echt praten over veiligheid, gelijkwaardigheid, emancipatie en vertrouwen en dus ook niet meer over echte welvaart, maar een kwetsbare economie dat van crisis naar crisis hobbelt, en drama naar drama. Denk aan Fortuyn, de kredietcrisis en nu het drama in Apeldoorn. In andere landen gebeuren ook drama's die voortkomen uit de persoonlijke ellende die een doorgeslagen materiele wereld en bijbehorende over-regulerende (dictatoriale) overheid veroorzaken.

In tegenstelling tot alle andere landen in de wereld hebben we in Nederland volop symbolen die ons houvast bieden om weer samen te werken aan de echte welvaart die wij ooit hebben gekend. Een van die krachtige symbolen is het koningshuis:

 
1. Oranje is de kleur van de welvaart.
2. 100 jaar koninginnen staat symbool voor de grote emancipatie die ons land heeft doorgemaakt.
3. Willem Alexander en Maxima zijn de troonopvolgers en symboliseren niet alleen de gelijkwaardigheid tussen man en vrouw maar ook de gelijkwaardigheid tussen alle mensen door hun interculturele huwelijk.

De daad in Apeldoorn door een doorgeslagen figuur raakt ons dus in het hart van onze basisprincipes en historische ontwikkelingen als (her)uitvinders van werkelijke welvaart en drukt zwaar op onze nationale identiteit en gemeenschappelijk weg naar en nieuwe stabiliteit.

 

Het is juist daarom tijd voor nationale bezinning over wat wij echt belangrijk vinden in het leven. www.stir-cwc.org

 

Geef een reactie!

Over mij

Stichting STIR(Stad van Morgen) introduceert een nieuwe maatschappelijke aanpak om complexe thema's onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid aan te pakken. De aanpak heet Sustainocratie en creert waardengedreven samenwerkingsverbanden tussen overheid, technologische innovatoren, burgerparticipatie en onderwijs/wetenschappelijke instellingen.

Links

Home
Bekijk mijn profiel
Archief
Entry 14 van 75
Laatste Pagina | Volgende Pagina