Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Jean-Paul Close

Jean-Paul Close

28/5/2009 - Bezinning begint in MKB en ZZP

Auteur: Jean-Paul Close

 

Bij grote ondernemingen is MVO een belangrijk instrument geworden maar regeert het kapitaal nog helemaal. Om daadwerkelijk verandering teweeg te brengen is structurele bezinning nodig en die begint daar waar het kapitaal niet heerst, namelijk MKB en ZZP. Natuurlijk is geld verdienen ook in deze sectoren van belang maar omdat men zoveel meer moet concurreren om een plekje op de markt en de crisis de tarieven en prijzen onder druk heeft gezet moeten de kleine zelfstandigen wel creatief zijn om het hoofd boven water te houden. Dan speelt even het geld geen rol maar vooral de innovatieve manier waarop men nadenkt over de toekomst en de rol die men erin wil spelen. Waarom, omdat daarmee weer een bron van inkomsten aangeboord kan worden. Bezinning en vernieuwing begint dus onder aan de ladder van de ondernemende maatschappij.

 

De grote ondernemingen staan onder prestatie druk wegens de enorme vaste lasten die zij al dragen en zo'n enorm schip is moeilijk te wenden. Zingeving bij het personeel is al helemaal niet aan de orde daar men op dit moment vooral naar de media kijkt en zich zorgen maakt om de vastigheid van de baan. Dat is al helemaal geen gemakkelijke basis voor leidinggevenden om verandering voor te stellen juist omdat het personeel in een soort van conservatieve waas van behoud verkeert. Alleen de goede, vooruitziende medewerkers willen vooruit en het spel meespelen maar treffen dan vaak ook de besluitenloosheid of prestatiedruk van hun meerderen. Kortom grote ondernemingen hebben het moeilijk.

 

Daarom is het belangrijk dat de overheid deze kans benut om faciliteiten te scheppen voor de kleine organisaties om hun creativiteit uit te testen en te implementeren. Wanneer zij door regelgeving of lange wachttijden voor vergunningen of subsidies het hoofd niet boven water kunnen houden dan verliest de economie en de maatschappij een kans. Het zwaartepunt van de economie is dus verlegd naar beneden en dat zal ook veel gaan verlangen van banken en regeringen die veel te lang op de grote golven hebben gevaren en nu de kleintjes moeten gaan benutten om vooruit te komen.

 

 

 

Geef een reactie!

Over mij

Stichting STIR(Stad van Morgen) introduceert een nieuwe maatschappelijke aanpak om complexe thema's onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid aan te pakken. De aanpak heet Sustainocratie en creert waardengedreven samenwerkingsverbanden tussen overheid, technologische innovatoren, burgerparticipatie en onderwijs/wetenschappelijke instellingen.

Links

Home
Bekijk mijn profiel
Archief
Entry 12 van 75
Laatste Pagina | Volgende Pagina