Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Jean-Paul Close

Jean-Paul Close

2/6/2009 - Europa

Auteur: Jean-Paul Close

 

Veel discussie over Europa tijdens de verkiezingen voor Europarlamentariers 2009. 5 jaar Europa wordt er gekozen. Maar wat is Europa?

 

Europa is een samenwerkingsverband tussen een grote groep landen, elk in een verschillend stadium van welvaartontwikkeling. Maar samenwerking gaat uit van "unieke toegevoegde waarde" om samen te werken. Vanuit een puur materiele visie is die samenwerking gemakkelijk te motiveren. Een open markteconomie van 400 miljoen burgers is een economisch gebied dat Amerika ruim overtreft en materiele kansen biedt die ondernemingen veel kansen geven tot ontwikkeling. Tevens geeft de unificatie een kans om kostenbesparingen te introduceren op gebied van douanefaciliteiten en gemeenschappelijke belangen rond veiligheid of de relatie met andere grote continenten.

 

Een veel lastigere situatie is de morele kant van Europa, de inter-culturele kant en investeringen in gemeenschappelijke duurzaamheid en echte welvaart. De culturele verschillen tussen regios (niet eens landen) zijn zo gigantisch dat zij niet zomaar over een materialistische kam geschoren kunnen worden. Thema's als "identiteit", "vertrouwen", "samenwerking", of "gelijkwaardigheid" zijn principiele zaken die het eigen en gemeenschappelijke belang onder druk zetten. Dat is geen enkel probleem als men deze verschillen onderkent. Maar daarvoor is het nodig dat op Europees niveau ook de morele, spirituele waarde-colom evenzeer wordt gewaardeerd en gemanagd als de materiele doe as.

 

Daar zit een groet onbalans op dit moment dat vooral door de crisis wordt geaccentueerd. Stemmen op partijen die zowel de economische als de morele kant van het Europese debat durven te noemen is daarom fundamenteel. Europa staat in dit stadium niet ter discussie maar wel hoe wij ermee omgaan, met zelfkennis, respect en visie. 

Geef een reactie!

Over mij

Stichting STIR(Stad van Morgen) introduceert een nieuwe maatschappelijke aanpak om complexe thema's onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid aan te pakken. De aanpak heet Sustainocratie en creert waardengedreven samenwerkingsverbanden tussen overheid, technologische innovatoren, burgerparticipatie en onderwijs/wetenschappelijke instellingen.

Links

Home
Bekijk mijn profiel
Archief
Entry 11 van 75
Laatste Pagina | Volgende Pagina