Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Jean-Paul Close

Jean-Paul Close

25/7/2009 - Herstel? Of prinsjesdag wijsheid?

Auteur: Jean-Paul Close

 

We leven in een tijd van verval en de crisissen nemen maar toe maar in het nieuws wordt elke strohalm aangepakt om de medemens weer vertrouwen te geven in.....whatever.

 

De overheid praat al maanden over tekenen van herstel. De beurs heeft 9 dagen in een rij een winst geboekt. Een uniekum volgens het NOS journaal.

 

Eerlijk gezegd voelde ik het al aankomen want prinsjesdag is in aantocht. Ja, dat is de dag dat de miljoenennota gepresenteerd wordt en dan moet er natuurlijk nogal wat draagvlak zijn voor al het geld dat wij met zijn allen op moeten brengen om de overheid draaiende te houden. Natuurlijk denkt de overheid daar anders over. Zij hebben het geld nodig om de samenleving draaiende te houden. En daar ligt de nu juist de cluo van het verhaal. De overheid houdt niets draaiende, het zou alleen moeten faciliteren, maar dat doet het al jaren niet meer.

 

Ondernemerschap houdt een kapitalististische wereld draaiende door de meerwaarde die het creert en waar belasting over wordt geint om te kunnen faciliteren. Maar ook ondernemerschap draagt de verantwoordelijkheid niet meer omdat het voor het overgrote deel geen meerwaarde meer schept, in tegendeel. Binnen de gelederen van ondernemerschap zien we echter steeds meer initiatieven die wel de goede richting op gaan, maar het is nog niet groots genoeg om een behoudende overheid te kunnen overtuigen. Die blokkeert, uit eigenbelang, dus alle innitiatieven.

 

En prinsjesdag? Ja, dat wordt weer zo'n mooi weer show van herstel tegen beter weten in om vooral een miljoenennota van zo'n 196 miljard er doorheen te kruien. Geen haan die er naar kraait want de meeste mensen weten niet eens dat de overheid haar begroting de laatste jaren met 8% over onze ruggen heeft laten groeien. Waarom? Beter onderwijs? Betere zorg? Beter wegennet? Betere werkgarantie of huisvesting? Nee....om de ambtenarij vooral in stand te houden! Wij betalen de beul die ons afslacht met regelgeving, Big Brother mentaliteit en kortzichtigheid.

 

Laat u niets wijs maken. Herstel komt pas als wij ons weer gelukkig en onbedreigd voelen. En dat zal nog lang op zich laten wachten, helaas. Maar ondertussen is ondernemerschap druk doende daar verandering in aan te brengen, tegen alle overheid stroom in.

Geef een reactie!

Over mij

Stichting STIR(Stad van Morgen) introduceert een nieuwe maatschappelijke aanpak om complexe thema's onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid aan te pakken. De aanpak heet Sustainocratie en creert waardengedreven samenwerkingsverbanden tussen overheid, technologische innovatoren, burgerparticipatie en onderwijs/wetenschappelijke instellingen.

Links

Home
Bekijk mijn profiel
Archief
Entry 9 van 75
Laatste Pagina | Volgende Pagina