Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Jean-Paul Close

Jean-Paul Close

18/9/2009 - Besparingen 2011? Wassen neus

Auteur: Jean-Paul Close

 

Er worden 20 commissies ingesteld om de noodzakelijke besparingen aan te wijzen die een volgend kabinet zou moeten doorvoeren. Zij krijgen 6 maanden de tijd om dit te bepalen. De kredietcrisis woedt al 11 maanden in Nederland en het kabinet heeft externe partijen nodig om zekerheid te verschaffen over wat we moeten doen. Onzin.

 

De begroting die wij voor onze neus hebben gekregen bevat al alle besparingen die men gaat bedenken in de commissies. Het is allemaal al voorbereid. Het probleem is dat Nederland een alfa land is. Dat wil zeggen dat niemand de moeite neemt om eens naar de nummertjes te kijken. De media speelt het spel gewoon mee.

 

De miljoenennota die vorig jaar gepresenteerd werd omvatte voor 2009: 182 Miljard, zowel in inkomsten als uitgaven. Een evenwicht zou men zeggen. Het tegendeel is gebleken. De tekorten liepen op omdat de uitgaven de pan uit rezen en de inkomsten achter bleven.

 

Wat doen de knappe koppen in Den Haag (tot mijn verbazing). Zij presenteren voor het eerst een nota samen met de baten van de volkspremies (80 Miljard). Die horen niet in de jaarlijkse begrotying maar verdoezelen het feit dat voor 2010 me een daling van inkomsten verwacht van 182 (dit jaar gebudgetteerd) naar 159.5 Miljard (2010). Maar de uitgaven budgetteren zij op 272 Miljard. Dat is 112 miljard meer dan wij opbrengen via de belastingdruk. Grappig dat het 112 nummer overeenkomt met het Europese alarmnummer. Wie houdt wie voor de gek?

 

Natuurlijk willen wij die 112 miljard extra niet als belastingschuld dus zullen de 20 commissies tot de grandioze besparing komen van 54 Miljard (20%) om dezelfde coalitie voldoende argumenten te geven om electoraal punten te winnen naar een nieuwe regeerperiode. Precies op het moment dat het electoraal nodig blijkt.

Geef een reactie!

Over mij

Stichting STIR(Stad van Morgen) introduceert een nieuwe maatschappelijke aanpak om complexe thema's onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid aan te pakken. De aanpak heet Sustainocratie en creert waardengedreven samenwerkingsverbanden tussen overheid, technologische innovatoren, burgerparticipatie en onderwijs/wetenschappelijke instellingen.

Links

Home
Bekijk mijn profiel
Archief
Entry 8 van 75
Laatste Pagina | Volgende Pagina