Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Jean-Paul Close

Jean-Paul Close

29/9/2009 - Super de Boer en Jumbo

Auteur: Jean-Paul Close

 

Jumbo Supermarkten (A Score op de MO Index) heeft een bod uitgebracht op Super de Boer (C Score of MO Index). Jumbo, met 130 vestigingen is klein maar met de toevoeging van de ruim 300 winkels van SdB is het ineens de tweede speler van Nederland of bijna gelijk niveau met C1000 (B Score op de MO Index).

 

Veel belangrijk is de beleidmentaliteit van de Jumbo directie, een familiebedrijf. Men heeft zowel de sociale als maatschappelijke verantwoordelijkheden hoog in het vaandel en dat maakt het een krachtige concurrent van AH. C1000 is daarentegen ook erg goed en integer bezig en weer een krachtige concurrent van Jumbo. De grote verliezer voor de lange termijn lijkt AH. Wegens haar marktleiderschap in Nederland kan het niet meedingen maar de materialistische bedrijfsmentaliteit kan ook niet tippen aan die van de opkomende partijen.

 

Toch moeten we de grote potentiele hap van Jumbo (ze moeten er nog uit zien te komen gedurende de 30 dagen exclusiviteit) met enige reserve bezien. SbB heeft de laatste twee jaar vooral geinvesteerd in winstgevendheid. Dat is niet mis maar het is een dure supermarkt die niet in vergelijking staat tot de prijsvechter Jumbo. Het omtornen van een mentaliteit en structuur met behoud van de 7 principes van Jumbo is een titanenklus. Groei gaat traditioneel gepaard met enorme management uitdagingen die tumult zullen opleveren door nieuwe mensen in de familie. Het gaat allemaal erg snel dan en dan is groot wel heel erg groot.

 

Ook C1000 zou niet gemakkelijk om kunnen gaan met de grote hap omdat het vooral een franchize cultuur heeft en SdB nog een groot deel van zichzelf heeft.

 

We gaan een boeiende tijd tegemoet in supermarktwerelden van Nederland maar de boeienste tijd moet nog komen. En dat is de transformatie van de productie, distributie en zelf consumptie van voedsel. Dat kan wel eens veel sneller gebeuren dan men nu voorziet en dat stelt dan al snel grote oppervlakten als die nu geschoffeld worden, ter discussie. We gaan naar een toekomst waarin lokaal voor lokaal in zal zijn en de afstand tussen productie en consumptie weer enkele meters of kilometers bedraagd. Ben benieuwd hoe dat zich gaat ontwikkelen :-) .

 

We leven in een mooie tijd.

Geef een reactie!

Over mij

Stichting STIR(Stad van Morgen) introduceert een nieuwe maatschappelijke aanpak om complexe thema's onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid aan te pakken. De aanpak heet Sustainocratie en creert waardengedreven samenwerkingsverbanden tussen overheid, technologische innovatoren, burgerparticipatie en onderwijs/wetenschappelijke instellingen.

Links

Home
Bekijk mijn profiel
Archief
Entry 7 van 75
Laatste Pagina | Volgende Pagina