Blog2Blog Maak je eigen Blog2Blog | Gratis je eigen blog c.q weblog op internet
Jean-Paul Close

Jean-Paul Close

31/10/2009 - Falende en onfalende generatie

Auteur: Jean-Paul Close

 

De laatste 30 jaar heeft zich een combinatie van menselijke factoren plaatsgevonden die onze generaties (1960 - 2040) ter verantwoording roept. De combinatie van factoren speelt zich af rond de jaren 80. De wereldbevolking is gigantisch aan het stijgen terwijl de Westerse maatschappij heeft gekozen voor een economisch groeimodel. Dit wordt ook door de Oosterse maatschappij overgenomen. De consequenties zijn dat er gigantisch veel grondstoffen worden gebruikt, gigantisch veel van onze omgeving wordt vervuild en er zoveel cultuur migraties plaatsvinden in korte tijd dat de wereld op alle gebied onstabiel is geworden.

 

De generaties van de jaren 60 tot en met 2000 staan vooral bekend als de generatie van sociale zekerheden, rijkdom, economische groei en struisvogelpolitiek ten aanzien van maatschappelijke en ecologische verantwoordelijkheden.

 

Na de milleniumwisseling begonnen de crisissen en het bewustwordingsproces rond zingeving en verdieping. Eind 2008 kwam de kredietcrisis en openen de deuren zich voor daadwerkelijke verduurzaming. Van 2000 tot 2015 wordt de generatie van zelfbewording actief, eerst alleen in vormen van spiritualisatie in allerlei uitingen maar later ook in organisatievormen die idealisme verbinden met praktische doe-gerichtheid. Er vindt een verschuiving plaats in mentaliteit, van pure materialisme naar existencialisme, ofwel de transformatie van geld naar mens.

 

Deze boeiende schakelperiode in het menselijke bestaan is uniek. Het is de schakel tussen de falende mens en de onfalende mens, de korte omslag tussen de onbewust en werkelijk bewuste mens. De onfalende mens stelt het gemeenschappelijk belang voor het eigenbelang, hecht geen waarde aan materie, zoekt eenheid met de natuur en zoekt evenredige spirituele vooruitgang als materiele. De onfalende generatie is de nieuwe mens die de komende millenia van het menselijke bestaan zal invullen, eerst als een soort spirituele holbewoner en later als ontdekkingsreiziger van mentale universele krachten die dimensies gaan overschreiden.

 

De falende en onfalende generatie zal de geschiedenis in gaan als het relatief korte schakelmoment tussen de materiele en spirituele mens, een moment dat zo'n 80 tot 100 jaar beslaat maar op de tijdlijn uiteindelijk maar een streepje zal zijn. Het noodzakelijke moment dat de mens zichzelf oversteeg.

 

Geef een reactie!

Over mij

Stichting STIR(Stad van Morgen) introduceert een nieuwe maatschappelijke aanpak om complexe thema's onder gemeenschappelijke verantwoordelijkheid aan te pakken. De aanpak heet Sustainocratie en creert waardengedreven samenwerkingsverbanden tussen overheid, technologische innovatoren, burgerparticipatie en onderwijs/wetenschappelijke instellingen.

Links

Home
Bekijk mijn profiel
Archief
Entry 4 van 75
Laatste Pagina | Volgende Pagina